Novo strano ulaganje u BiH: Austrijski VIG kupio Jahorina osiguranje

Bez autora
Sep 18 2011

Austrijski Vienna Insurance Group (VIG) objavio je ulazak u BiH stjecanjem većinskog paketa dionica Jahorina osiguranja. VIG je kupio 88,5 posto kapitala, odnosno 92 posto dionica s pravom glasa u osiguravatelju Jahorina osiguranja Pale. Nakon zatvaranja ove transakcije, vodeća osiguravajuća grupacija u srednjoj i istočnoj Evropi bit će zastupljena na 25 tržišta u regiji. BiH je nadolazeće tržište koje, nakon razdoblja političke i ekonomske nesigurnosti, sada ima veliki potencijal. Dugoročne perspektive upućuju na snažan porast potražnje, a time i na snažan budući rast u sektoru osiguranja. Jahorina je osnovana 1992. i ima 215 zaposlenika, a u prvoj polovini ove godine imala je registrovane premije od oko 5,7 miliona eura. Oko 98 posto prihoda je od «neživotnog», uglavnom osiguranja automobila, a 82 posto prihoda dosada je stjecala u RS u kojoj je nastupila sa tržišnim udjelom od 13,6 posto. Na temelju ukupnog tržišta u BiH, Jahorina 2011. godine zauzima deveto mjesto s tržišnim udjelom od 4,5 posto.

Novo strano ulaganje u BiH: Austrijski VIG kupio Jahorina osiguranjeAustrijski Vienna Insurance Group (VIG) objavio je ulazak u BiH stjecanjem većinskog paketa dionica Jahorina osiguranja.

Kako je objavio na svojoj stranici, VIG je kupio 88,5 posto kapitala, odnosno 92 posto dionica s pravom glasa u osiguravatelju Jahorina osiguranja Pale.

Nakon zatvaranja ove transakcije, vodeća osiguravajuća grupacija u srednjoj i istočnoj Evropi bit će zastupljena na 25 tržišta u regiji.

- BiH je nadolazeće tržište koje, nakon razdoblja političke i ekonomske nesigurnosti, sada ima veliki potencijal. Dugoročne perspektive upućuju na snažan porast potražnje, a time i na snažan budući rast u sektoru osiguranja - kazao je u saopćenju grupacije Ginter Gejer (Gunter Geyer), predsjednik Uprave VIG-a.

Deveto mjesto

Jahorina je osnovana 1992. i ima 215 zaposlenika, a u prvoj polovini ove godine imala je registrovane premije od oko 5,7 miliona eura. Oko 98 posto prihoda je od «neživotnog», uglavnom osiguranja automobila, a 82 posto prihoda dosada je stjecala u RS u kojoj je nastupila sa tržišnim udjelom  od 13,6 posto.

Na temelju ukupnog tržišta u BiH, Jahorina 2011. godine zauzima deveto mjesto s tržišnim udjelom od 4,5 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik